День писемності і мови

2018-11-09

/Files/images/00uk/P1010791.JPG

День писемності і мови

Мова – одне з найцінніших надбань, які створили й залишили наші попередники. Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато скарбів, якими пишається наш народ .

9 листопада – День писемності. Це свято відзначає уся наша держава. Цивілізоване суспільство не може існувати без мови – засобу спілкування між людьми, засобу вираження думки і передачі досвіду сучасникам і наступним поколінням.

Стричавська загальноосвітня школа I-II ст. теж долучилася до відзначення Дня української писемності та мови. Цього дня у стінах школи пройшли заходи під гаслом «Мово рідна, слово рідне, Хто вас забуває, Той у грудях не серденько, а лиш камінь має». Метою всіх проведених заходів було:

· донести до учнів красу і багатство української мови;

· формувати відчуття краси рідної мови;

· розвивати мовленнєві здібності учнів;

· збагачувати словниковий запас;

· виховувати любов до рідної мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя.

Також свято у формі гри-змагання підготували і провели учні 8 класу, класний керівник Федорка М.Б., вчитель української мови і літератури Пильник М.Ф.

Захід розпочався із конкурсу виконання колискової пісні, адже любов до рідної мови починається з колиски, з маминої пісні. Народні колискові зачаровують усіх своєю надзвичайною ніжністю, простотою. У них – материнська ласка, любов, світ добра і краси, світ справедливості.

Переможницею конкурсу стала Тетяна Васильняк.

Від материнської колискової, від щедрівки, від рушників вишитих, від традицій і звичаїв бере вій витік любов до рідної мови. Наш народ дуже любить гумористичні твори, анекдоти, українські пісні, приказки, прислів'я, бувльщини, казки. Наступний конкурс «Любов до української народної пісні» порадував глядачів виконанням хлопцями композиції « Їхав козак за Дунай».

Також учні показали свої знання з народної мудрості, згадуючи українські прислів’я та приказки, проводячи змагання із володіння інформацією про відомості з української мови та літератури.

День української писемності і мови подарував школярам і вчителям позитивні емоції, які викликали почуття любові й шани до рідного слова.

/Files/images/000_den_movi/20.jpg/Files/images/000_den_movi/21.jpg/Files/images/000_den_movi/22.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 244

Коментарi